Összes oldalmegjelenítés

2012. január 6., péntek

Néhány gondolat a rogyasztott üvegről

Sokan értetlenül állnak a szó előtt: rogyasztott üveg. Akik valamiféle kapcsolatban vannak az üveg felhasználásával azok általában kérdezik, hogy fusing? Az is, de nem minden esetben. A fusing szó egyesülést, összeolvadást jelent. A rogyasztás (kell ezt magyarázni?) jelen esetben az üveg hevítése közben azt a stádiumot jelenti amikor még nem olvadt meg csak megrogyik, többnyire egy formába vagy formára, ezáltal annak alakját felvéve.

Vegyünk egy példát, hogyan is készül el egy munka nálunk. Barátainknak készült egy "ablak" a lakáson belülre még évekkel ez előtt. Ez az ablak nyílás a szülői hálóból a folyosóra néz(-ett). Péter a tervek elkészítése előtt beszélget a megrendelővel, hogy megismerje milyen stílust kedvel, mi a hobbija, mik a kedvenc színei...próbálja kitalálni, hogy az adott embernek mi tetszene, mi illene a lakás berendezéséhez, architektúrájához...
Ezek után terveket készít, van amikor egyet van amikor sokkal többet és olyan is előfordul, hogy egyáltalán nem csinál tervet (többen vannak akik elmondják az elképzelésüket a többit pedig rábízzák Péterre).
Miután ki van találva a munka, nekiállunk, ha szükséges anyagokat, mintákat keresünk hozzá. Péter egyedi rogyasztott üvegeket csinál, ehhez pedig gipszsablont, a gipszsablon egyszer használatos dolog, egy égetést bír ki és tönkre megy, de nálunk ez nem probléma, hisz mindenből csak egyet készítünk, hasonlót tudunk újra előállítani, de ugyan olyat nem. Kanyarodjunk vissza ehhez a bizonyos ablakhoz. Az ablaknál az volt az elképzelés, hogy eresszen át fényt, de ne lehessen belátni, zárja el a szülői hálót a folyosótól, de a hangok hallatszanak át, mert a két kislány (akik azóta már nagylányok) néha szólnak éjjel is és azt jó ha meghallja a szülő. Színes legyen, de ne hivalkodó és valami fa, vagy növény legyen rajta. Ezekkel az instrukciókkal állt neki Péter a munkának. Ehhez kellett több gipszsablon, hiszem az üveg három részből áll, megfelelő üvegek, kemence és Péter tudása. Szóval a gipsz bekerült a kemencébe, rá az üvegek megvolt a felfűtés és a lassú hűtés, majd a kemencéből kikerült üvegeket letisztítottuk és megkapták a  színezést. Végül pedig mentünk és beraktuk a helyére, ami általában nem megy simán. Az üveg nem feltétlenül úgy viselkedik ahogy mi azt szeretnénk. Néhol megnyúlik, ahol azt várnánk, hogy nyúljon ott összemegy stb. Barátainknál szépen rakott téglafal van, elő kellett venni a flexet, hogy beférjen az üveg. A 3 darabból álló üveg úgy lett elhelyezve, hogy egymásra rátakarjon ugyan, de egymás között rés maradjon, így a hangok szabadon mozoghatnak.


                                             Ez látszik a folyosó felől, hátulról megvilágítva
                                                             Itt pedig szemből világítva
                                                          Ez látszik a hálószobában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése